TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Az ideális permetezőgép nyomában II. rész

Az ideális permetezőgép nyomában II. rész

Permetezéstechnika - 2018.03.31

A korszerű permetezőgép egészen közel megy az állományhoz, minimális elsodródással dolgozik, nyugodt és stabil szórókerettel rendelkezik, tökéletes fedést biztosít, és nagy területteljesítményre képes. Vajon létezik ilyen eszköz? Partnereinknél tájékozódtunk a január végi 
AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon.

A gazdálkodók egyre inkább a nagyobb tartálytérfogatú, hasmagasságú és keretszélességű permetezőgépeket keresik, így az önjáró konstrukciók iránti kereslet is folyamatosan növekszik. Fontos, hogy a szivattyú üzemi nyomása és szállítási teljesítménye megfelelő cseppképzést tegyen lehetővé, a fúvókák variálhatók legyenek, a keret pedig szakaszolható. Egyetlen gép mindezt talán nem is képes biztosítani, így minden termelőnek meg kell kötnie a saját kompromisszumát.

Körkörös keringetés

A vontatott permetezőgépek kategóriájában a Lemken háromféle típust is kínál a gazdálkodóknak. A Primus és Albatros modellek műszaki funkciói, kezelése a közelmúltban jelentős fejlesztésen esett át. Az előbbi 2500–4400 literes, az utóbbi pedig 4000–6200 literes tartálytérfogattal érhető el, a Primus keretszélessége 15–30 méter, míg az Albatrosé 15–39 méter. 
A teljesen saját fejlesztésű Vega vontatott permetező 3000–5000 literes, osztott hullámtörőkkel ellátott tartállyal, valamint 15 és 24 méteres szórókerettel kapható.

A Primus és Albatros optimalizált súlypontú, kompakt permetezők. A központi inga segítségével a szórókeretük extrém domborzati viszonyok közt is állandó távolságot tart a talajtól teljes munkaszélességben. A kétvezetékes légfékberendezés, a saválló nyomócsövek, a rugós függesztésű vegyszerbekeverő és a külső tiszta vizes tartály szintén a magasabb minőséget és jobb használhatóságot jelenti. A Primus alapváltozata immár körkörös keringetéssel van felszerelve, vagyis a permetlé a munkagép bekapcsolásakor azonnal rendelkezésre áll egészen a keret legszélső csücskéig. A Vega szintén alacsony súlypontú, nagy szabad hasmagasságú eszköz, amelynek még teli tartály esetén is kiváló a stabilitása. A valódi nyomkövetéshez opcióként hidraulikus vonórúd-csillapítás és -kormányzás rendelhető.

4500 literes Primus 10 vontatott permetező a Lemkentől
4500 literes Primus 10 vontatott permetező a Lemkentől

A Lemken nemrég jelentette be, hogy partnercégével, a német Bräutigammel önjáró permetező fejlesztésébe fogott. 
A felépítményt, a kabint és a szintezőrendszert is tőlük veszik át, de beletelik még néhány évbe, mire a gép szériagyártásra kerül. A Lemken azért nyit ebbe a piaci irányba, mert a nagyobb hasmagasság és a komolyabb területteljesítmény miatt egyre több gazdálkodó választja az önjáró gépeket.

Végtelen opciók

A szántóföldre és a gyümölcsösbe, szőlőbe használandó permetezéshez egyaránt az olasz Caffini permetezőket ajánlja 
a SZEGÁNA Kft. A gazdák hosszú listáról válogathatják ki azokat az opciókat, amelyek számukra fontosak, így pedig teljességgel a felhasználók igénye szerint állíthatják össze a gépeket. Szántóföldi kultivátoroknál a szegedi forgalmazó 
a Mascar termékére hívja fel a figyelmet, amely össze van építve egy műtrágyaszóróval, így a tápanyag-visszapótlást is egy menetben el tudja végezni.

Caffini permetezők a Szegána Kft. kínálatában
Caffini permetezők a Szegána Kft. kínálatában

Ajándék sorvezetővel

A Gaspardo szántóföldi permetezők esetében a keret szerkezetét tekintve az egészen egyszerű kialakítástól az összetett megoldásokig terjed a Zetor-Vas Kft. kínálata. A legelterjedtebb típus a 2000 literes változat, amely 18 méteres szórókerettel rendelkezik, a hidraulikus nyitás-csukás, emelés lehetőségével. A gyártó mindegyik permetezőt a sebességarányos kijuttatáshoz szükséges vezérlővel is felszerelte. Az alapdarabok mellett forgalmazzák a 3000 literes változatot is, amelynél a paralelogramma-módszernek megfelelően történik a keret mozgatása. A gépek természetesen felszereltek vegyszerbemosóval, tiszta vizes tartállyal, egyszóval mindennel, ami egy korszerű technológiától elvárható. Azokat a gazdákat, akik ennek a permetezőcsaládnak az egyike mellett döntenek, a cég egy általa forgalmazott sorvezetővel ajándékozza meg.

Gaspardo szántóföldi permetezők a Zetor-Vastól
Gaspardo szántóföldi permetezők a Zetor-Vastól

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: permetezőgép, Lemken, Primus, Albatros, Szegána Kft., Caffini, Gaspardo, Zetor-Vas Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

Számos nitrogénforma áll a gazdák rendelkezésére, de sok esetben a megszokás vagy éppen hangos kampányok, ...