TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Mégis lehet GMO-kukoricát termelni az unióban?

Mégis lehet GMO-kukoricát termelni az unióban?

Hírek - 2017.09.25

Egy olasz gazdálkodó vette a bátorságot, és szembefordult az állammal, hogy génmódosított kukoricát termelhessen a földjén. Váratlan és meghökkentő fordulat, hogy az Európai Bíróság neki adott igazat. Vajon ezek után Magyarországon is szabadon dönthetne mindenki a kérdésben?

Az olasz állam büntetést helyezett kilátásba az ország északkeleti részén gazdálkodó Giorgio Fidenato részére, mert a gazda önkényesen termesztett génmódosított kukoricát a saját tulajdonú földjén. A Luxemburgban működő Európai Bíróság azonban a napokban a renitens farmernek adott igazat, arra hivatkozva, hogy egyelőre semmilyen tudományos eredmény nem támasztja alá a GMO-növények egészségkárosító hatását.

Fidenato még az 1990-es években kapott kedvet a génmódosított kukorica termesztéséhez, amikor az Egyesült Államokban megtapasztalta, hogy kevesebb vegyszer-felhasználással magasabb termésátlag (és profit) érhető el általa. Olaszországban, és szerte Európában azonban még idegenkednek a laborokban „kimesterkélt” növényi szervezetektől, így Fidenatóra sem csupán az állam csapott le, de GMO-ellenes aktivisták még a termését is megkárosították.

A peres ügy 2013-ban kezdődött, és most egyelőre a gazdálkodó áll nyerésre benne. A döntés pedig precedenst teremthet, hiszen ezután elvileg bármelyik uniós tagállamban „fellázadhatnak” a gazdák az esetre hivatkozva. Magyarország az alaptörvényben is rögzíti hazánk GMO-mentességét.

 

Címkék: per, GMO, kukorica, Olaszország, Európai Bíróság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Barázdában ragadva – Talajműveléssel vagy anélkül a ...

A talajművelés kérdése, szerepe ma már két táborra osztja a gazdatársadalmat. Sokan el sem tudják képzelni ezt ...