TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Eláruljuk, hogy lehet GPS-es sorvezetőt helyesen használni!

Eláruljuk, hogy lehet GPS-es sorvezetőt helyesen használni!

Hírek - 2018.04.04

Segítség sorvezető készülék felhasználóknak Ha pontatlan egy munkavégzés, a leggyakrabban mindenki a sorvezető készülékét hibáztatja, pedig az esetek jelentős részében a felhasználó okozza a pontatlanságot. Ez legtöbbször csupán arra vezethető vissza, hogy a felhasználóknak másfajta elképzelése van a sorvezető készülék működéséről, mint az a valóság.

Az alábbiakban eltekintünk a fizikai rendellenességektől, mint pl.: csatlakozó szétcsúszásoktól, kábel szakadásoktól, pontatlan csatlakozó összeillesztésből eredő tüskék elgörbülésétől stb. Csupán egyetlen problémára fogunk fókuszálni: „Pontatlan a sorvezetőm”.

Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló példákkal fogjuk szemléltetni, hogy mik is azok, amik a pontatlanságot okozhatják és milyen egyszerű rá a megoldás.

Művelő nyomban, növényi kultúra sorában használva a sorvezető pontatlan

Agrogazda lAgrogazda Agrogazda  

Ennek magyarázata, hogy a vetésnél nem sorvezető, hanem nyomjelző szerint lett elvetve. Így gyakran a tábla szélével megegyezően lett haladva, amiben ha egy kisebb görbület is volt, az már jelentős eltéréseket tud okozni. Ugyanez jelentkezik pl. egy minimális kis dombnál is, ahol az emberi szem nem is látja a görbületet, de a GPS igen. Mivel a sorvezető a tábla két oldalán lerakott A és B pontot köti össze egy egyenessel, így az sosem lesz azonos egy nyomjelző szerint elvetett sorral.

Megoldás

- Vetésnél is használjon nagy pontosságú sorvezető készüléket a művelő nyomok elkészítéséhez.

- Ha rendelkezik művelő nyommal és el akarja kerülni a taposást, akkor a művelő nyom szerint permetezzen.

A tábla elején pontos a készülék, a tábla másik oldala felé haladva egyre pontatlanabb, vagy csak a sor egy bizonyos részénél pontos mindig

Ezt legkönnyebben pl. egy sorvezetővel elvetett kukorica állományban lehet megtapasztalni permetezésnél. Mivel sorvezetővel lett elvetve, feltételezhetjük, hogy a sorok egyenesek. Permetezésnél viszont mégis pl. a sor vége fele haladva lineárisan egyre nő a pontatlanság.

Mielőtt továbbmennénk, érdemes tisztázni, hogy bár a sorcsatlakozási pontossága egy készüléknek típustól függően maximum 15-30 cm, az abszolút pozíció pontossága LD-Agro EPS GPS vevővel 60 cm, GeoX1 és GeoX4-es GPS vevővel 1-3 méter is lehet.

Az egyre növekvő pontatlanság magyarázata, hogy előfordulhat az, hogy pl. az A pont felvételénél az A pontot a készülék még pontosan az adott kukorica sorra vette fel, viszont a B pontnál a GPS vevő technikai paramétereiből adódóan felvételénél a B pont elcsúszott akár 1-3 méterrel is arrébb. Miután a sorvezető az A és B pontot összekötötte, az a korábbi kukorica sorokkal már nem párhuzamos lett, hanem azzal kisebb szöget zár be. Így minden egyes sornál az A pont felőli oldalon pontosan a soron fogja tartani a sorvezető, de a tábla másik oldala a B pont felé haladva (mivel Ön nem fog az adott kukorica sorról letérni, hogy tapossa a kukoricát) egyre nagyobb számokat fog látni, hogy mennyire van az ideális sortól. Ez a tábla végén a B pontnál ebben az esetben akár 1-3 méter is lehet.

Megoldás

A B pont felvételénél a 1,5 m-es hibát legtöbbször az okozza, hogy a traktor az adott pillanatban állt. A pontos A, B pont meghatározásához a traktornak mozgásban kell lennie, hogy legyen egy irányvektorja és sebessége. Álló helyzetben a GPS vevő pontossága 1-3 méter is lehet RTK korrekció nélkül.

Agrogazda

Jobbra ráfedés, balra kihagyás tapasztalható

- Kérjük, ellenőrizze a beállításokban a GPS vevő eltolását be van-e kapcsolva (Kézikönyv szerint)!

 Agrogazda

- Kérjük, ellenőrizze a beállításokban, hogy aszimmetrikus munkagép nem-e lett beállítva (Kézikönyv szerint)!

- Kérjük, mérőszalaggal pontosan mérje le a munkagép szélességét! Szinte példa nélküli az a munkagép, aminek a tényleges munkaszélessége az évek alatt nem változik. Mérje le pontosan és állítsa be a tényleges munkaszélességnek megfelelő értékeket az LD-Agro sorvezetőbe!

- Kérjük, mérőszalaggal mérje le a munkagép szélességét a traktor középvonalától jobbra és balra. Gyakran előfordul, hogy pl. a 600 cm széles vetőgép jobb oldala pl. 6 cm-rel még jobbra van. Ebben az esetben egy asszimetrikus munkagépet állítson be és korrigálja az eltérést (Kézikönyv szerint)!

Agrogazda

- Kérjük, ellenőrizze a munkagép állapotát, és a munkagép rögzítését, felfogatását! Nincs-e egy beszoruló kerék, egy rossz rögzítési pont, ami miatt a munkagép nem pontosan a traktor nyomvonalában megy. Javítsa ki a hibát, vagy állítson be a beállításokban az eltérésnek megfelelő aszimmetrikus munkagépet az eltérések kiküszöbölésére!

Rávetés van a nulladik vonalra, amiben az A-B egyenest felvettük

Agrogazda Ez normális működés, mivel az A – B pont felvételénél a munkavégzés még nem a sorvezető készülék irányjelzései szerinti történik, és abban a sorban a legkisebb domb vagy kimozgás is jelentős átfedést mutathat a visszafordulásnál. Javasoljuk, hogy az A-B pont felvételénél a munkagép még ne vessen/permetezzen/műtrágyázzon stb. Az A – B pont felvételét követően kezdjen el dolgozni akár referencia vonalon haladva ismét.

1-1,5 m-es pontatlanság is van, az A-B egyenest nem használom, mivel görbék a földjeim, csak a zöld csík mellé fordulok

Agrogazda Ez nem megfelelő használat, mivel így a sorvezetési funkció lényegében ki van kapcsolva, nincs irányítás. Ha a kijelző szerint a zöld vonalra próbál ráfordulni, gondoljon csak bele: az a két cm-es csík, amit a képernyőn lát, az a valóságban 18 m-es munkagép szélesség is lehet. Tehát ha csak 2 mm-rel is pontatlanul vezet a kijelzőn látottak szerint, az a valóságban 1,8 m-es eltérést jelent mindkét irányba.

Megoldás

Használja az A-B egyenes vagy A+ görbe vonalvezetést a kézikönyvben leírtak szerint!

Van, amikor jól működik a készülék, van, amikor 1-1,5 méteres pontatlanság is tapasztalható

Agrogazda Ezt a jelenséget a 2016 ősze előtt vásárolt Mg Navigátor V1 és V2-es készülékeknél lehetett a megfigyeli. (2016 ősz óta vásárolt készülékeknél ez a jelenség már nem állhat fent.) Ennek oka az EGNOS korrekciós műhold rendszerben keresendő, ami 3 db korrekciós műholdból áll. Ez a 3 műhold elég gyakran nem elérhető, illetve van, amikor karbantartják azokat, és az is előfordulhat, hogy időszakosan pontatlanabb korrekciós jeleket sugározhat. A problémát is ez okozhatja, mivel lehetséges, hogy olyan korrekciós műholdra volt állítva a készüléke, ami idő közben már nem vagy csak időszakosan üzemel.

Az EGNOS műholdak elérhetőségéről, tervezett leállításáról és minőségéről az európai űrügynökség oldalán az alábbi linken tájékozódhat:
https://egnos-user-support.essp-sas.eu/new_egnos_ops/index.php

Megoldás

1, Tájékozódjon az Európai Űrügynökség oldalán a munkavégzés előtt az EGNOS műholdak elérhetőségéről!

2, Amennyiben a készüléke már támogatja az EGNOS ki/bekapcsolási lehetőséget, pontatlanság esetén kapcsolja le az EGNOS műholdak vételét!

3, Küldje el a legközelebbi LD-Agro márkaszervizbe a készüléket, ahol kikapcsolják a készülékből az EGNOS korrekciós műhold vételét! A sorvezetési pontosság csupán pár cm-rel fog romlani, de nem lesznek 1-1,5 m-es kiugrások a sorok között.

Egyes táblán jól működik a készülék, egyes táblákon nem

Ez 100-ból egyszer tapasztalt jelenség, mely főleg az LD-Agro GeoX1 és GeoX4-es GPS vevővel szerelt készülékek GPS jel feldolgozását tudja megzavarni. Ez a jelenség nem a GPS-es készülék hibája, mivel a legtöbb esetben a készülék más területen teljesen jól működik, a gyártói specifikáció szerint (pl. szervizre visszaküldve a szerviz teszt területén). Ezért valamilyen egyedi területi zavaró tényező állhat a pontatlansági probléma hátterében:

1, reptér radarállomással
2, rádió alapú ipari távvezérlés pl. gabonasiló távfelügyelet vagy TSZ-eknél gáztartály távfelügyelet
3, nagyfrekvenciás átjátszó antenna
4, nagyfrekvenciás távvezeték (pl.: erőművek közelében), ami 100 esetből egyszer bezavarhatja a GPS jeleket
5, dombos terület, ahol a domb kitakarja a műholdakat
6, sűrű erdősáv melletti munkavégzés esetén, ahol az erdősáv kitakarhatja a műholdakat

Megoldás

1, Amennyiben a készüléke már támogatja az EGNOS ki/be kapcsolási lehetőséget, először próbálja meg azt kikapcsolni, mivel a legtöbb esetben az EGNOS műhold frekvenciáját zavarják meg ezek a rendszerek!

2, Amennyiben nem rendelkezik még a készüléke EGNOS ki/be kapcsolási lehetőséggel, küldje el a legközelebbi LD-Agro márkaszervizbe a készüléket, ahol kikapcsolják a készülékből az EGNOS korrekciós műhold vételét!

3, Önnek készülékéhez egy pontosabb GPS vevőre van szüksége, melyet ilyen rendszerek már nem tudják megzavarni. Ilyenkor megoldás a GPS vevőjének a cseréje pl.: LD-Agro EPS GPS vevőre. A lehetőségekről érdeklődjön az LD-Agro márkaképviseleteknél!

Végezetül eláruljuk a helyes mérés menetét, melyet az ellenőrzéseknél szoktunk használni

1, Menjen szabad területre, a legjobb a legelő vagy egy focipálya. A mérés történhet autóval és traktorral egyaránt. Véletlenül se művelőúton ellenőrizze a GPS pontosságát!

2, Mozgás közben a tábla két végében vegyen fel A és B pontot! Használjon a könnyebbség kedvéért 10 méteres munkagépszélességet és sose adjon meg pár méteres munkagépszélességet!

3, Haladjon a kijelző utasítása szerint!

4, Legyen egy fő segítsége, és mikor kb. a tábla közepén elhalad és a kijelzőn is közelítőleg 0 értéket mutat a sorvezető, a segédje a traktor vonószeméhez rakjon le minden sorban egy jelölő pálcát! Ha nem tudott az adott ponton pont 0-ra navigálni, jegyezze fel az eltérést soronként egy papírlapra, ezt később a mérésnél adja hozzá vagy vonja le! Itt használjon égtájakat a jegyzeteléshez, pl. nyugat + 10 cm, mivel a jobbra-balra minden fordulónál megváltozik! A lerakott további pálcáknak egy vonalban és merőlegesnek kell lennie a haladási irányra. A pontos mérés menet közben történik.

5, Mérje le a jelölő pálcák közötti távolságokat! Figyelem! Sose mérjen az első és második sor között, mivel az első sorban még nem a GPS szerint navigált, ott csak az A és B pont került berögzítésre, semmi más! A referencia vonal nem az első nyomvonalból készül, hanem az A és B pont közötti egyenesből. Az ellenőrzéshez a közút a legalkalmatlanabb, mivel ott maximum csak egy oda-vissza sorra van lehetőség, azaz csak egy sor, amin a sorvezető utasításai szerint halad a gép és nincs mihez hozzámérni.

Bővebben a Sorvezető, sorvezető GPS, mezőgazdasági GPS és GPS-es sorvezetőkről!

Agrogazda logóVarga Gábor
Ügyvezető igazgató

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
8000 Székesfehérvár, Zsombolyai utca 36.
Web: www.agrogazda.hu
E-mail: info@agrogazda.hu
Tel.: 70/342-3887, 70/618-6225

Címkék: GPS, sorvezető, Agrogazda
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új, változókamrás bálázógépek piaci bevezetése a Kuhn-tól

A Kuhn Farm Machinery bemutatta az új VB 3200 változó kamrás bálázó gépcsaládot, amely 10%-kal nagyobb kapacitást és ...