TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Így neveld a pázsitod!

Így neveld a pázsitod!

Hírek - 2019.03.26

Gyepszellőztetés és gyeplazítás: Valódi wellness a gyep számára Itt a tavasz, egyre többet süt a Nap, lassan melegebbre fordul az idő. A kertek virágba borulnak, kezdenek rügyezni a fák. Ha a talajhőmérséklet tartósan 10 °C fölé emelkedik, a gyepnövekedés újra beindul, ez a tökéletes időpont a gyepápolás megkezdéséhez.

A STIHL szakértői az alábbi kertápolási tippekkel, segítséget nyújtanak, hogy kertje szép és ápolt legyen! Hiszen a gyep többet jelent puszta füves területnél.

Gyepápolás 1. lépése: Tisztítás

A gyepápolás első lépése a gyepfelület ágaktól és lehullott levelektől történő tisztítása, ez a művelet egy gyűjtőkosaras fűnyíróval könnyedén megoldható. Eldugott helyeken, például sövények alatt az akkumulátoros lombszívó gépek nagy segítséget jelenthetnek. Ha a filcesedett fűréteg megtisztításával nem akarunk kézzel bajlódni, a könnyen kezelhető STIHL MM 56 multimotor nyújthat támogatást. A gép cserélhető adapterei révén mohaeltávolításra, talajmarásra, talajlazításra és burkolt területek alapos seprésére is alkalmas.

stihl 006

Gyepápolás 2. lépése: Fűnyírás

A gyepnövekedés beindult, a talaj teljesen száraz, elérkezett az első fűnyírás ideje. „Fontos az első nyírást mindig frissen élezett késsel végezzük, hogy a pengék ne tépjék, hanem vágják a gyenge fűszálakat. Az optimális vágásmagasság 4-6 cm között van. Az árnyékosabb területeken, mint például a bokrok alatt legalább 5 cm-es fűmagasság megtartása ajánlott.”- hangsúlyozzák a STIHL szakértői, valamint „az ápolt gyepfelület megtartása érdekében a rendszeres fűnyírás és trágyázás elengedhetetlen”. – teszik hozzá.

stihl 003

Gyepápolás 3. lépése: Fűnyírás és trágyázás egy lépésben

Amennyiben a területen előző évben nem történt mulcsozás, úgy egy tavaszi trágyázás ajánlott, amely megadja a szükséges tápanyagtartalmat a földnek, így a gyep erős és egészséges lesz. A STIHL mulcsozásra is alkalmas fűnyíró gépeivel, illetve az iMow robotfűnyíróval végzett fűnyíráskor a nyírás és a trágyázás egy időben történik. Ekkor a levágott fű finomra aprítva természetes trágyaként visszakerül a talajra.

Gyepápolás 4. lépése: Gyepszellőztetés és gyeplazítás

Az egészséges fűfelület legfontosabb felétele a rendszeres fűnyírás. Gyepszellőztetéssel és talajlazítással a gyep állaga és kinézete tovább javítható. A gyepszellőztetés során a kések függőlegesen belevágnak a zárt fűfelületbe. A gyepszellőztetők dupla élű késekkel rendelkeznek, melyek néhány milliméter mélyen hatolnak a talajba, és eltávolítják a mohatelepeket, a gyepfilcet és a gyomokat. Ennek köszönhetően a gyepfelület fellélegezhet, a víz, a levegő és a tápanyagok ismét könnyebben jutnak el a gyökerekig, a fű strapabíróbb lesz és ismét telített zöld színben pompázik. Az egészséges gyep ellenállóbbá válik az UV-sugárzással és az intenzív használattal szemben. A gyepszellőztetést követően a talajnak regenerálódásra van szüksége, ezért ezt a műveletet érdemes évente legfeljebb kétszer - tavasszal és nyár végén - száraz időben, 10 °C feletti hőmérsékletnél elvégezni.

stihl 004

„A gyeplazítás egy kevésbé intenzív művelet, melynek során az elhalt növényi maradványokat kifésüljük. A gyepszellőztető henger rugói eltávolítják a mohát és a gyepfilcet, amely serkenti a gyepsűrűséget és a gyomot is még a korai szakaszában eltávolítja. Ezzel a módszerrel tökéletesen elő lehet készíteni a talajt az újrafüvesítéshez is, mert a gyeplazítás segíti az új hajtások fejlődését is.” A gyeplazítás kevésbé veszi igénybe a talajt, ezért ezt a műveletet bármilyen gyakran ismételhetjük, javasolják a STIHL szakértői.

Az erős és sűrű gyep titka tehát a különböző gyepgondozási technikák az adott évszaknak és időjárásnak megfelelő kombinációjában rejlik.

 

Címkék: Stihl, kertápolás, pázsit
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent a Magyar Halkönyv

A Halak Napján, 2024. március 20-án mutatták be hivatalosan a Magyar Halkönyvet, melynek négy szerkesztője (Ferincz ...