TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Tudatos műtrágyahasználattal a gazdaságos repcetermesztésért!

Tudatos műtrágyahasználattal a gazdaságos repcetermesztésért!

Hírek - 2022.08.03

A repce az egyik leghosszabb tenyészidejű kultúrnövényünk. Vetése már augusztus második felében megkezdődik, betakarítására pedig csak június közepe után indul meg.

Ha egy kultúra ilyen hosszú ideig ki van téve a biotikus és abiotikus környezeti hatásoknak, akkor sikeres termesztéséhez elengedhetetlen a harmonikus, a növény igényéhez és tápelemfelvételi dinamikájához igazodó növénytáplálás. Ez azt jelenti, hogy a következő repcevetések tápanyag-utánpótlásának tervezését már az aratást követően érdemes elkezdeni. A rendelkezésre álló idő rövid, két hónap múlva már újra vetni kell! Ez azt jelenti, hogy a műtrágyát időben meg kell rendelni, majd ki kell juttatni és bedolgozni a talajba, lehetőleg az alapműveléssel, de legkésőbb a magágykészítés során. Akár csak a növényvédelemben a tápanyag-utánpótlásban is mindenképpen érdemes rendszerben gondolkodni. Ennek a szemléletnek az eredménye a Repce Genezis technológia. A repce kifejezetten tápanyagigényes növény, egy tonna szemterméshez és a hozzá tartozó melléktermés előállításához az 1. táblázatban olvasható tápelemmennyiségeket veszi fel a talajból.

nitrCHART2

1. ábra: Őszi káposztarepce fajlagos tápanyagigénye egy tonna magtermés és a hozzá tartozó melléktermés képzéséhez (Füleky, 1999), valamint trágyaigénye 4 t/ha termésszinthez

Minden szántóföldi kultúrában az első lépés az alaptrágyázás, aminek megtervezése nem csak a termesztendő kultúra igényeitől, hanem számos más tényezőn túl az előveteménytől is jócskán függ. Ha az elővetemény jelentős mennyiségű szármaradványt hagyna vissza, vagy a gabonafélék szalmája bedolgozásra kerül, a hatékony melléktermés bontásához Pétisót (27% N + 7% CaO + 5% MgO) érdemes kijuttatnunk. Ezzel elindítjuk a tápanyagfeltáródás folyamatát, ami az ősz folyamán is folytatóik! Ha elmulasztjuk, relatív nitrogénhiány jelentkezhet a talajban, ami vontatott őszi fejlődést majd gyengébb télállóságot eredményezhet. De ne feledkezzünk meg a repce őszi 35-50 kg/ha nitrogénigényéről sem, amit akár egy menetben is pótolhatunk Genezis NPK 8-15-15 (9,7% CaO + 6,8% MgO + 2,4% S) műtrágya 350-450 kg/ha dózisával. Amennyiben alacsonyabb nitrogén-tartalmú Genezis NPK-t fogunk használni, a nitrogént a 39% hatóanyagot tartalmazó Genezis Pétisóval (27% N + 7% CaO + 5% MgO) tudjuk pótolni. Magas dolomittartalma révén a Pétisóval nem csak a nitrogén, hanem a repce jelentős kalcium- és magnéziumigényének pótlása is megoldható. A repce káliumigényes, ezért ügyelni kell arra, hogy a jó humusz-, de gyengébb kálium-ellátottságú, kötöttebb talajokon az őszi fejlődést biztosító nitrogénmennyiséget is tartalmazó káliumtúlsúlyos, kalciumot és ként is tartalmazó Genezis NPK 8-12-25 (3,1% CaO + 2,2% MgO + 6% S) összetételt használjuk (350-400 kg/ha). Ez a repce alaptrágyája! A jó káliumellátás vezet a repce megfelelő stressztűrő képességének kialakításához, jobb állékonyságot (szárszilárdságot), télállóságot és szárazságtűrést biztosít.

A foszforigényes elővetemények, mint a gabonák után fontos a foszfor pótlása. Ha hektáronként 4-5 tonnás repceterméssel számolunk, akkor a foszforigény megközelíti a 100 kg/ha mennyiséget. A foszfor elengedhetetlen a növények kezdeti gyors fejlődéséhez és később az elágazások, virágok, valamint a termés képzéséhez. A foszfor a fejlődés korai szakaszában segíti a gyorsabb gyökérképződést, de szerepet játszik a stabil energiaháztartás biztosításában. Ahol jobb a kálium és közepesnél gyengébb a foszforellátottság ott a nagyobb foszfortartalmú, Genezis NPK 4-24-24 (13,3% CaO), kritikus foszforhiány esetén a foszfortúlsúlyos Genezis NPK 10-20-10 (13,8% CaO, 2,1% MgO, 5,7% S), a komplexet javasoltuk (350-400 kg/ha dózisban) az alaptrágyázás során kijuttatni.

Ma már egyre több sorvetőgép rendelkezik mikrogranulátum szóró adapterrel. Érdemes kihasználni a lehetőséget és startertrágyázni a repcét. Csak a kiváló vizoldékonyságú starter műtrágyák alkalmazhatók eredményesen, jellemzően „mikrogranulátum” formában. A Genezis NP Gold starter 10:48 (1% Zn + 0,1% B + 0,3% Fe) mikrogranulátum elősegíti a jobb gyökeresedést, foszfortartalmával támogatja az intenzívebb gyökérképződést.

Genezis technológiával a gazdaságos repcetermesztésért

 

genezis   NM logo 

 

Címkék: műtrágya, repce, repcetermesztés, Genezis, Nitrogénművek Zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fókuszban a szántóföldi növények

Partnertalálkozóra kaptak meghívót a debreceni gazdálkodók, amelyen széles körű tájékoztatást kaphattak a ...