TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Másfél mázsás robotokat szabadít a földekre a Fendt

Másfél mázsás robotokat szabadít a földekre a Fendt

Gépesítés - 2020.10.09

Az AGCO/Fendt nagyjából hat éve dolgozik szántóföldi robotokra épülő rendszerén, amely elsősorban a precíz vetés támogatására, illetve dokumentálására képes. A projekt eleinte MARS (Mobile Agricultural Robot Swarms, vagyis mozgó mezőgazdasági robotrajok) néven futott, majd az egyik Fendt-alapító tiszteletére Xaver névre keresztelték át.

A program lényege, hogy a kisméretű rajokban dolgozó robotegységek felhő alapú megoldásokkal támogatva megtervezzék a vetést, felügyeljék azt, és dokumentálják az egyes szemek pontos pozícióját és a kivetés időpontját. Ez további lehetőségeket teremt a következő folyamatok számára, például az ápolási munkák (növényvédelem, műtrágyázás) pontosan az egyedi növény mellett végezhetők el. A robotok – azonos munkavégzés esetén – 70 százalékkal kevesebb energiát használnak fel a hagyományos mezőgazdasági gépeknél, és ennyivel kisebb a kibocsátott szén-dioxid is. Az elektromos hajtás révén gázolajat, illetve motor- és hidraulikaolajat sem használnak.

A Xaver szántóföldi robotoknak most újabb generációját mutatta be a Fendt, a változás a gépek küllemében is feltűnő. Immár nem 4, hanem csupán 3 kerekük van (a hátsó kormányzott), és tárcsás csoroszlyás vetőegységgel szerelték fel őket. A képek nem árulják el, de egy-egy ilyen masina 150–250 kilogrammot nyom, ennek ellenére minimális talajtömörítő hatással rendelkezik. A magtartálya 20 literes, amely révén (90 ezer szem/ha kijuttatott mennyiség mellett) nagyjából félhektárnyi terület bevetésére képes. A lítium-ion akkumulátor 40 perc alatt teljesen feltölthető.

A közeli jövőben a Xaver megkapja a Precision Planting cég által kifejlesztett Smart Firmer talajszenzort is. Ez képes a nedvességtartalmat, talajhőmérsékletet, szervesanyag-tartalmat és a talajban lévő növényi maradványok mennyiségét mérni, így a magokat a legideálisabb mélységbe helyezi le a segítségével a robot. A masina már olyan intelligens rendszerekkel is fel van felszerelve, amelyek idővel a nagyobb Fendt gépekben is megjelennek majd. Ilyen az OptiVizer algoritmus is, ez optimalizálja a robot haladási útvonalát, így természetesen a gépek összeütközésének elkerülésében is segít. Lehetővé teszi azt is, hogy az egyik robot meghibásodása esetén annak munkáját valamelyik társa vegye át.

A Fendtnél hangsúlyozzák, hogy a Xaver robotok a jelenlegi állapotukban még nem piacképesek. Bár vetőegységgel vannak felszerelve, ez nem jelenti azt, hogy a jövőben elsősorban maglehelyezésre használják majd őket. Különösen azért, mert mostani formájukban 45 euró/ha költséggel végzik el a vetést, ami nem túl olcsó megoldás.


 

Címkék: vetés, mezőgépgyártás, robot, Fendt, Xaver
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án