TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Szegedi kalászos gabonák bemutatója– A Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Hódagro Zrt. közös rendezvénye

Szegedi kalászos gabonák bemutatója– A Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Hódagro Zrt. közös rendezvénye

Növénytermesztés - 2022.07.21

A Gabonakutató Nonprofit Kft. fajtabemutatóinak már évek óta a Hódagro Zrt. ad otthont, így volt ez idén, május végén is. A két cég a bemutatókon túl több kutatási, fejlesztési projektben, illetve pályázatban is együttműködik, melyek a klímaváltozással járó olyan problémákra igyekeznek megoldást keresni, mint a hőstressz és a csapadék hiány. A bemutatón a különböző kalászos gabonák fajtasorai mellett e kutatások tapasztalataiba is betekintést nyerhettek a rendezvényre ellátogató gazdák.

Változnak a termesztési feltételek

Házigazdaként Szabó Lajos, a Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte a rendezvény vendégeit. Mint elmondta, a térséget különösen erős aszály sújtotta az év első 5 hónapjában, mialatt összesen 81 mm csapadék érkezett. Ez a csapadékhiány egyre gyakrabban visszatérő jelenség, amire a Gabonakutatóval közös pályázataikban próbálnak megoldást találni. Ezek keretében többféle őszi takarmánykeveréket is vizsgálnak, melyek alternatívát kínálhatnak az aszályok miatt bizonytalanná váló silókukorica termesztés kiegészítésére, kiváltására. Eredményeik alapján Szabó úr kiemelte: a takarmánykeverék megfelelő összetételével és a betakarítás időzítésével őszi takarmánykeverékekkel is elérhető a megfelelő nyersrost és fehérje arány, illetve a kívánatos beltartalmi értékek.

Mennyiség, minőség, biztonság

A Gabonakutató Nonprofit Kft. részéről Mandák Attila Dávid ügyvezető igazgató összegezte a legfontosabb nemesítési célokat és eredményeket. A cél bőtermő, minőségi termést adó, stressznek, betegségeknek ellenálló fajták nemesítése. A fajtakínálat legnépesebb csoportját az őszi búzák adják, melyek között a javító minőségű fajtáktól, az üzemi körülmények között 10-11 tonnára képes bőtermő búzákig széles a választék. Emellett szerepel a kínálatban tritikálé, zab, árpa, durumbúza és tönkölybúza is. Elmondta: a Gabonakutató munkatársai évente átlagosan két új fajtát hoznak létre, és felkészültek napjaink igényeire és kihívásaira.

Minden igényt kielégítő őszi búza kínálat

A Gabonakutató két legnépszerűbb fajtája, melyek Magyarország 12 legnagyobb területen elvetett búzái között vannak, a GK Csillag és a GK Arató. A malmi minőséget adó, korai érésű GK Csillag 2005 óta van köztermesztésben, és kiváló alkalmazkodó képességének, nagy termőképességének köszönhetően a mai napig a magyar gazdák egyik kedvence. A 2016-ban elismert GK Arató egyre növekvő népszerűségnek örvend. Középérésű, nagy terméseket adó malmi búza. Intenzív technológiában 10 tonnát meghaladó termésekre képes üzemi körülmények között is.

gkarato

A prémium (javító) búzákat a korai érésű, szálkás kalászú GK Békés és a GK Bakony képviseli a kínálatban. A reális terméscél ezekkel a fajtákkal 7-8 t/ha, cserébe azonban akár 34-36% nedvessikér tartalmat, és 15% körüli fehérjetartalmat is elérhetünk velük. E két fajta termése olyan minőséget képvisel, ami mindig keresett és jó áron eladható.

Szintén népszerű, malmi búzafajta a korai érésű, tar kalászú GK Pilis, ami magas fehérjetartalmú termést ad, és levélbetegségekkel szemben igen ellenálló. Kiválóan bokrosodó, bőtermő fajta.

Az elmúlt néhány évben több új fajta is helyet kapott a Gabonakutató portfóliójában. Közülük a legfiatalabb a GK Csanád: középérésű, nagy termőképességű, kiváló szárszilárdságú, tar kalászú malmi búza.

2020-ban elismert fajták a GK Kolozs és a GK Megyer, melyek termőképessége megközelíti a GK Aratóét. Szálkás kalászú, B1-es sütőipari minőséget tudó búzák, emellett kekszgyártásra is alkalmasak lehetnek. Állóképességük és télállóságuk kiváló.

A GK Magvető jó alkalmazkodó képességű, gombabetegségekkel szemben ellenálló, magas fehérjetartalmú, stabil malmi minőséget tudó búza. Állóképessége és télállósága kiváló. Ez a 2019-ben elismert, korai érésű, tar kalászú fajta tulajdonságai alapján a GK Csillag méltó utóda lehet. Tulajdonságaiban hozzá nagyon hasonló, de a középérésű búzákhoz tartozik a GK Börzsöny.

Az új fajták sorát gazdagítja a jó minőséget és nagy termést adó szálkás búza, a középérésű GK Déva, és a jó alkalmazkodó képességű, kiegyenlített termésszintet adó, korai bőtermő fajta, a GK Szereda is.

Durum- és tönkölybúza fajták

A malom- és takarmányipari célú búzafajták mellett a Gabonakutató Nonprofit Kft. durumbúzákat is kínál a termelőknek. A kiváló alkalmazkodó képességű, korai érésű GK Bétadur, és az egyre nagyobb népszerűségnek (és vetésterületnek) örvendő, középérésű GK Julidur egyaránt prémium minőséget képvisel a durumbúzák között. Termésükre magas üvegességi százalék és béta-karotin tartalom jellemző.

gkjulidor

A Gabonakutató kínálatában jelenleg egy fajta, a GK Fehér képviseli a tönkölybúzákat. Ez a kiválóan bokrosodó, középérésű fajta a tönkölybúzák között rekordtermésre képes, fehérjetartalma magas. Nagyon jó alkalmazkodó képességű és gyomelnyomó tönkölybúza, ökológiai termesztésbe is ajánlott.

Piacvezető őszi tritikálék

Az őszi tritikálé kínálatból a korai érésű GK Szemes és a középérésű GK Maros hazánk két piacvezető fajtája. A GK Maros aszály és hősokk tűrése kiváló, termésbiztonsága nagyon jó, emellett nagy termésekre képes. A GK Szemes rekordtermő tritikálé, kedvező minőségi paraméterekkel. A tiritkálé paletta harmadik tagja az új, bőtermő, zöld száron érő GK Temes. Nagyon jól bokrosodik, sok kalászt nevel, és nagy zöld tömeget ad, ami miatt szenázskészítésre is kiválóan alkalmas.

gkszemes

Őszi árpa és őszi zab kínálat

Az őszi árpa vetőmagpiac régóta népszerű tagja a nagyon piacos, középérésű GK Judy. Kétsoros, kimagasló termőképességű takarmányárpa. Utóda a hasonló tulajdonságokat felsorakoztató, az ország egész területén sikerrel termeszthető GK Aréna. A portfólió legújabb tagja a 2021-ben elismert hatsoros, középérésű takarmányárpa, a GK Foxy. Nagy fehérjetartalom és kimagasló termőképesség jellemzi.

gkjudi

A Gabonakutató új őszi zab fajtája a GK Arany. Kiváló regenerálódó- és bokrosodó képesség jellemzi. Kiemelkedő hozamokra képes, nyersfehérje tartalma magas. Zöldtakarmány keverékekbe is ajánlott.

gkarany

Címkék: búza, kalászos, gabona, árpa, fajtabemutató, tritikálé, zab, Gabonakutató Nonprofit Kft., Hódagro Zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok ...

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös ...